PC SERVIS Zadar
javite nam se mobitelom
Nazovite i dogovorite
Mob. 092 3600 560

Instaliranje windowsa

Nažalost, došlo je do te faze - računalo je zatrpano koječime, ponaša se čudno i sve vam se više čini kako tu pomoći više nema. Kada stvari nikako ne idu na bolje, došlo je vrijeme za korak popravak računala tj. - instalacije Windowsa na novo.

Mnogo korisnika se pribojava formatiranja diska i instalacije Windowsa odgađajući sve do onoga trenutka kada to jednostavno postane neodgodivo. Razlozi za reinstalaciju mogu biti razni, a raspravljati o tome je li reinstalacija zaista potrebna nema smisla. Činjenica je da je puno isplativije reinstalirati sustav nego trošiti nekoliko dana na dijagnostiku kvara i borbu s virusima koji se neprestano iznova množe jer, na kraju, čak i da uspijete ukloniti sve nametnike, i dalje nakon toga ne možete vjerovati vlastitom računalu.

Nije rijedak slučaj da korisnici u pokušaju da spase stvari probaju primijeniti tko zna kakve nepouzdane trikove pronađene na raznim stranicama, zatim pokušali oživjeti Windowse dodavanjem razno-raznih zakrpa, te se na koncu upustili u posao podešavanja registry-a da bi došli do zaključka kako su neki problemi zaista nestali, ali zato su neki ostali ili u gorem slučaju nastali drugi. Na reinstalaciju, koliko god mnogi loše mislili o njoj, zapravo treba gledati pozitivno. Instalacijom windowsa će se riješiti svi dosadašnji problemi, a usput taj korak možete iskoristiti za nadogradnju računala. No o tome koraku više u drugom članku.

Korak koji će svakako mnogi korisnici biti primorani učiniti je spašavanje ili backup podataka. Najjednostavnija varijanta bi bila podatke prebaciti na dodatni čvrsti disk kojima je danas cijena vrlo prihvatljiva ili na eksterni USB disk, a ni varijanta sa nekoliko praznih DVD medija nije za odbaciti. Samo u ovom slučaju potrebno se oboružati sa dosta strpljenja jer je potrebno mnogo vremena za njihovo snimanje (a to opet ovisi o tome koliko podataka želite sačuvati.) Oni koji nemaju važne podatke na disku mogu ovaj korak jednostavno preskočiti jer će nakon nove instalacije Windowsa ionako svi podaci sa diska biti izbrisani.

pc servis zadar

Prije nego se odlučite na ponovnu instalaciju Windowsa, potrebno je pripremiti sve registracijske ključeve za softver koji ćete ponovno instalirati, ali isto tako i za Windows jer ćete taj ključ morati upisati tijekom instalacije. Između ostalog, sada je prava prilika filtrirati programe koje zaista koristite i odlučiti se za aplikacije koje vam uistinu trebaju jer nema smisla nakon svježe instalacije Windowse gušiti programima koje rijetko ili nikada ne koristite. Ukoliko ste uspjeli zagubiti registracijske ključeve stvari nisu potpuno izgubljene. Npr, ključ potreban za instalaciju samih Windowsa trebao bi se nalaziti na naljepnici koja se nalazi negdje na kučištu računala ili gdje ste je naljepili ili pospremili, no ako te naljepnice nema - ne brinite. Postoji alat Magical Jelly Bean Keyfinder koji će izvući ključeve za sam operativni sustav Windows, MS Office, ali isto tako i za razne druge programe.

Nakon skupljenih ključeva i softvera, potrebno je skupiti i instalacijske cd-e s upravljačkim programima - tzv driveri. Isto tako postoji specijalizirani softveri koji se bave backupiranjem upravljačkih programa u svrhu njihovog kasnijeg lakog vraćanja. Na kraju nam preostaje skinuti servisne pakete koje želimo instalirati uz svoje Windowse.

Tek sada ste spremni za servis kompjutera na licu mjesta

Pije nego se krene na sam postupak instalacije Windowsa, poželjno je još jednom sve provjeriti:

- imate li napravljene kopije važnih podataka i datoteka

- jesu li svi driveri prikupljeni

- imate li registracijske i instalacijske ključeve popisane

- imate li sve potrebne CD-ove i slično


Ako je sve od navedenoga spremno, onda je pravi trenutak za ono na što ste se pripremali - instalaciju Windowsa.

PCSERVIS-ZADAR.COM preporučuje korištenje isključivo legalnog software-a (uključujuči i OS Windows spomenut u ovom tekstu) te se ovim pismenim putem ograđuje od bilo kakve povezanosti ili problemima vezano uz nelegalni/ software.početna stranica - pc servis zadar