PC SERVIS Zadar
javite nam se mobitelom
Nazovite i dogovorite
Mob. 092 3600 560

Uklanjanje virusa

Na svom računalu možete imati razne programe, njihove starije verzije, pa čak ako to želite, možete imati i stare verzije operativnog sustava ali ako bi morao izabrati jednu stvar koju svakako morate imati ažuriranu, to je vaš antivirusni program. Prema istraživanjima procijenjuje se da je vrijeme potrebno da se računalo bez antivirusne zaštite zarazi virusima dok ste na internetu tek nekoliko minuta i što je interesantno to se događa čak i onda kada ne radite ništa posebno niti ste u posjeti sumnjivim stranicama.

Računalo koje je zaraženo virusima na prvi pogled radi normalno - doduše sve sporije i sporije, radi toga što većina virusa omogućava lak ulazak drugim lošenamjernim programima koje opterećuju vaš kompjuter. Kompjuter radi i ako zanemarite to što očigledno nešto nije u redu (sporo radi, otvaranje nežejenih internet siteova sa stalnim porukama o greškama) vaši su podaci u velikoj opasnosti.

Uz to što ste u mogućnosti izgubiti vaše podatke, vaše računalo može postati izvor zaraze na način da će virusi iz njega naći put do ostalih računala u lokalnoj mreži (LAN-u) i isto tako lako će se proširiti po globalnoj mreži - preko vašeg adresara u e-mail programu mogu se proširiti vašim prijateljima i poslovnim partnerima. Zbog svih navedenih razloga svi drugi programi na vašem računalu mogu biti zastarjeli, ali antivirusna zaštita mora biti kvalitetna.

čišćenje kompjutera-pc servis zadar

Ukoliko ne želite platiti ili nemate novaca za antivirusni alat možete se poslužiti besplatnom verzijom antivirusnog programa. Takva verzija vas isto može zaštititi ukoliko pazite što radite i ako vam očekivanja nisu prevelika. Ukoliko, ipak želite siguran i kvalitetan antivirusni alat dostupno je nekoliko kvalitetnih alata. Da ne reklamiram brendove, kvalitetniji alati podrazumijevaju pouzdanu zaštitu koja će vaše računalo i podatke sačuvati od opasnosti koje predstavljaju virusi, trojani, crvi i ostali tipovi malicioznog koda, a isto tako korisnika će zaštititi od napornih spam-ova, hoax-a i kružnih mailova za brzo bogaćenje i slično.

uklanjanje virusa-pc servis zadar

Kvalitetan antivirusni program štiti vas aktivno - cijelo vrijeme "radi u pozadini" na vašem računalu i provjerava sve datoteke i podatke koji stižu na kompjuter iz raznih izvora - sa interneta, preko maila, medija ili USB stickova koje stavljate u vaše računalo. Ukoliko primjeti sumnjivi program kvalitetan antivirusni program zaustavlja ga i provjerava da li je riječ o malicioznom kodu. Korisnik nad tim procesom ima kontroli i ukoliko želite neki zaustavljeni program koristiti i dalje, to ćete moći bez problema. Osim "rada u pozadini", antivirus možete ponekad pokrenuti da skenira potpuno vaše računalo i ukloni viruse s vaših diskova, a ukoliko sumnjate na konkretni cd, mapu ili datoteku možete skenirati samo njih kako bi se uvjerili jesu li zaraženi ili ne.

Na kraju, neupitno je da je potrebno imati kvalitetan antivirusni program, sa najnovijim definicijama i zakrpama i koji će biti pravilno konfiguriran. Tek tada ćete biti sigurni da ste ostvarili jedan korak više u zaštiti vašeg računala, sve u svrhu zaštite podataka.


početna stranica - pc servis zadar